22 mai 2017

VENTUZELE tratează afecțiunile respiratorii, durerile intercostale, spondilozele cervicale și lombare. Iată ce alte boli pot fi tratate cu ajutorul lor

Alaturi de acupunctura si herbologie sau plante medicinale orientale, terapia cu ventuze - cupping in engleza - este folosita de catre Medicina Traditionala Chineza (MTC) de peste 2.500 de ani. In MTC ventuzele sunt o modalitate de a pune in aplicare un principiu terapeutic, anume aducerea bolii din profunzime la suprafata de unde poate fi mai usor eliminata de organism.Ventuzele au fost folosite si in Egiptul antic si se pare ca acolo s-a folosit prima data in mod sistematic acest tip de terapie. Elbers Papyrus, cea mai veche carte de medicina, scrisa la 1550 I.Hr, face o ampla descriere a acestei metode de tratament. Galen si Hipocrate le foloseau extensiv si chiar isi criticau discipolii care le neglijau ca tip de tratament. Herodot, parintele istoriei, face mentiuni in scrierile sale referitoare la folosirea ventuzelor pentru tratamentul unui numar insemnat de afectiuni.

In medicina populara romaneasca ventuzele se folosesc de multa vreme, indeosebi in tratarea racelilor din timpul iernii.

Cum functioneaza ventuzele


Primele ventuze au fost cele din corn de animal. Apoi s-au folosit cele din tulpina de bambus, ceramica, alama. In ziua de azi, se folosesc mai ales cele din sticla, dar si din plastic. Ventuzele folosite initial la noi erau din sticla groasa, ca niste pahare de iaurt, cu marginea rotunda si neteda, pentru a nu patrunde in piele. Se incalzea aerul din ventuza cu o flacara si se aplica pe pielea corpului, de cele mai multe ori pe spate, in special in zona plaminilor.

In cazul ventuzelor din plastic, vidul este produs de o mica pompa actionata manual sau electric. Vidul creat in ventuza produce o usoara suctiune a pielii care este „aspirata" astfel in ventuza. Rezultatul este ca se produce o miscare a sangelui in zona respectiva, se elibereaza toxine, se face stimularea punctelor de acupunctura alese conform afectiunii, cresterea circulatiei sangelui si a limfei, relaxarea muschilor „blocati", reducerea inflamatiei si mobilizarea agentilor proprii de vindecare ai organismului in zona respectiva.

Rezistenta zonei si a intregului corp uman creste, la fel ca si imunitatea. Din acest motiv, ventuza aplicata la momentul potrivit poate fi mai eficienta decit tratamentul cu antibiotice, si chiar poate inlocui tratamentul obisnuit.

Ventuzele lasa pe piele urme usor de recunoscut in locurile unde au fost puse, usoare echimoze. Desi arata alarmant si sunt cu atat mai colorate cu cat afectiunea tratata a fost mai puternica, ele nu sunt dureroase si dispar in 3-7 zile.

Boli tratate cu ventuze


Pentru multe dintre afectiuni aplicarea ventuzelor este de neinlocuit. Dintre acestea, cele mai importante sunt dureri le intercostale, spondiloze cervicale si lombare, contracturi musculare. De asemenea pot fi utilizate in afectiuni respiratorii: precum raceli banale, stari gripale, tuse, bronsita, astm sau probleme digestive ca dureri de stomac, stari de voma, diaree, constipatie.

Recuperarea dupa atac cerebral (paraliziile in primele sase luni dupa atac pot beneficia de benefiicle ventuzelor. Mai pot fi folosite si in nevralgie de trigemen, torticolis, probleme menstruale, anemie, probleme sexuale, cistite, stari de oboseala, insomnii sau migrene.

Pentru ca terapia cu ventuze stimuleaza circulatia sangvina locala, poate fi folosita cu succes si in eliminarea celulelor adipoase si la netezirea tesutului adipos de sub piele. Efectul este de cateva ori mai puternic in comparatie cu un masaj obisnuit, anticelulitic.

Riscurile terapiei cu ventuze


Terapia cu ventuze este interzisa: gravi­delor, persoanelor cu boli ­dermatologi­ce, cu fragilitate vascula­ra sau cu ­tulburari de coagulare, in stari fe­brile, frisoane, ­bolnavilor psihic sau hipertensivilor.

Chiar daca in prezent ventuzele se pot gasi la multe magazine de specialitate indeosebi chinezesti, si, teoretic, oricine le poate folosi acasa, este bine ca terapia cu ventuze (cupping) sa fie facuta de personal calificat, in baza unui diagnostic diferential si al unui plan de tratament bine determinat.

Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts