10 aprilie 2017

„Iarba tinereţii fără bătrâneţe”- leac pentru cel puţin 65 de AFECŢIUNI

Feniculul, o plantă folosită încă din Antichitate, atât în bazinul mediteranean, cât şi în Asia, este cultivat astăzi pe toate continentele. Ca aromă şi înfăţişare, feniculul seamănă cu anasonul şi cu mărarul. În ţara noastră, numele plantei variază : chimen dulce, anason dulce, secară de grădină.

Cercetările recente ale specialiştilor de la Universitatea din Tucson –Arizona dovedesc că, pentru problemele digestive, frecvente în sezonul estival, de mare ajutor este feniculul. Dr Weil Andrew, profesor clinician de medicină şi director al programului de medicină integrativă la această universitate, recomandă preparatele din seminţe de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite : antiseptice, diuretice, expectorante, sedative, carminative şi antispastice, care îmbunătăţesc sănătatea. Mai mult, medicina populară atribuie plantei calităţi miraculoase şi consideră că feniculul este „iarba tinereţii fără bătrâneţe”.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că datorită substanţelor active conţinute : vitamine (A, B, C), săruri de potasiu, fosfor, fier, sulf, sodiu, uleiuri volatile, lipide, zaharuri şi substanţe amare, feniculul este un leac pentru cel puţin 65 de afecţiuni: balonări şi colici abdominale, dureri reumatice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, tuse convulsivă, litiază renală şi sindromul intestinului iritabil.


Infuzia şi siropul –excelente pentru anxietate


Infuzia şi siropul preparate din seminţe de fenicul sunt remedii excelente pentru: tusea convulsivă, pentru laringită şi faringită, pentru anxietate şi pentru insomnii. Totodată, infuzia preparată din rădăcina plantei (o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită) s-a dovedit foarte eficientă în combaterea obezităţii şi pleureziei.

Facilitează pierderea în greutate


Datorită efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retenţia de apă în organism, faciliteză pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor din corp.


Are efecte de întinerire


În acelaşi timp, consumul acestei plante are efecte hormonale de întinerire, fiind de mare ajutor femeilor după instalarea menopauzei, deoarece menţine oasele sănătoase şi puternice, pielea elastică şi o podoabă capilară frumoasă.

Reglează ciclul menstrual


Preparatele din fenicul, mai ales infuzia, reglează ciclul menstrual când este însoţit de crampe dureroase şi diminuează stresul premenstrual.


Previne efectele consumului excesiv de alcool


Consumat vreme îndelungată ( câte trei săptămâni pe lună), ceaiul de fenicul previne efectele produse în organism de consumul excesiv de alcool. Nu în ultimul rând, feniculul este un protector al ficatului, fiind indicat şi în tratarea icterului.


Sporeşte lactaţia mămicilor


Infuzia vine şi în ajutorul mămicilor care alăptează, sporindu-le producţia de lapte. De asemenea, tratamentul cu seminţe ameliorează crizele de astm alergic, când bolnavii consumă zilnic câte 5oo ml infuzie din seminţe, în cure de două luni.


Cum se prepară, cum se administrează


Infuzia simplă: Peste două linguriţe de seminţe pisate, turnaţi o cană cu apă fierbinte. Planta se infuzează timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi.
Infuzie cu lapte: Într-un pahar de lapte clocotit se adaugă o lingură de seminţe de fenicul. Se infuzează timp de 30 de minute, apoi se bea pe stomacul gol. În gastrită, efecte sunt rapide şi de lungă durată.

Infuzia concentrată : Se prepară din două linguri de seminţe care se infuzează în 500 ml de apă, timp de 30 de minute.Cantitatea se bea de-a lungul zilei. Cura, care durează trei luni, are efect extrogen, menţine substanţa osoasă şi protejează organismul de efectele bolilor degenerative.

Siropul: Se prepară dintr-o infuzie concentrată (cinci linguriţe de semniţe pisate la un litru de apă. După ce fierbe 15 minute, infuzia se strecoară , după care se mai fierbe cu 600 g de zahăr şi cu sucul unei lămâi. Când s-a îngroşat, siropul se lasă să se mai răcească şi se toarnă cald în sticle sterilizate cu alcool alb.

Vinul de fenicul: Se prepară din 100 g de plantă bine uscată şi 1 litru de vin roşu. Ingredientele se amestecă bine şi se lasă la macerat într-un vas de sticlă timp de două zile. În acest interval, vasul se agită. După aceea, vinul se strecoară şi se îmbuteliază în sticle închise la culoare. Vinul se păstrează la rece şi se consumă seara, câte un păhărel. Licoarea are efecte calmante.

Sursa : Click.ro
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts