27 martie 2017

Prof. Adrian Streinu Cercel: Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatitele B și C și HIV. Acestea pot evolua ani de zile fără simptome”

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și partenerii săi – Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network – anunță rezultatele Proiectului Ro 19.02 – „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și Hepatitei B și C în România”, din cadrul Programului RO 19 – Inițiative în Sănătatea Publică, finanțat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății, în calitate de Operator de Program.
Cu această ocazie, șeful Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel avrut să transmită un mesaj important: ”Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri.”

Medicul a mai ținut să sublinieze că aceste virusuri pot evolua ani întregi fără simptome specifice așa că ar trebui să ne facem analizele chiar dacă nu apar semne de boală.


Rezultate studiului:


Peste 3.000 de persoane, aparținând grupurilor vulnerabile, au beneficiat de servicii de reducere a riscurilor, asociate consumului de droguri injectabile și sexului neprotejat;
Au avut loc activităţi de screening, evaluare şi diagnostic complex în cadrul populaţiei generale – 37.500 teste efectuate în rândul populației generale cu factori de risc pentru aceste infecții;

S-a înființat Registrul Național de Hepatite, bază de date electronică ce conține informații complete, legate de diagnostic, rezultatele evaluărilor medicale, stadializare, tratament și toate datele necesare pentru monitorizarea bolnavilor cu hepatită;
Au fost testate 12.500 de persoane, fiecare persoană în parte fiind testată pentru HIV, Hepatita B și Hepatita C. În urma testării, din 12 500 de persoane testate, 7,6% au test pozitiv pentru Hepatita B, 3,28% pentru Hepatita C și 0,4% pentru HIV;

Au avut loc sesiuni de informare pentru reducerea efectelor nocive ale utilizării drogurilor pentru 14.467 persoane contactate, dintre care 8.348 persoane de etnie rromă;
S-a realizat un studiu privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale referitoare la infecţia HIV şi virusurile hepatitice B/C, studiu reprezentativ la nivel național, pe un eșantion de 1000 de persoane din populația peste 18 ani. În paralel, s-a realizat un studiu pe aceeași temă, pe un eșantion de 200 de persoane aparținând comunității de utilizatori de droguri injectabile;

În cadrul Proiectului Ro 19.02 – „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și Hepatitei B și C în România”, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” a demarat, în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, și campania națională de informare, educare și comunicare H-Alert, care a mobilizat, pe lângă tineri și publicul general, și persoane care apațin unor grupuri sociale vulnerabile la infecția cu HIV și la virusurile care declanșează hepatitele B și C.

„Unul dintre principalele obiective ale acestei campanii l-a reprezentat creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor, dar și a publicului larg cu privire la importanța testării și a informării cu privire la prevenirea infecțiilor cu virusurile hepatitice B/C și HIV. Este esențial ca oamenii să înțeleagă că testarea poate face, uneori, diferența dintre viață și moarte, în contextul în care infecțiile cu aceste virusuri au o evoluție asimptomatică. Împreună cu Ministerul Sănătății, pe baza rezultatelor testărilor, vom încerca să remodelăm politicile de sănătate publică prin care să îmbunătățim starea de sănătate a populației și, implicit, statisticile legate de infecțiile cu cele trei tipuri de virusuri în rândul publicului larg și să diminuăm riscul infecțiilor pentru grupurile vulnerabile, cum sunt consumatorii de droguri injectabile.”, a explicat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” în cadrul conferinței de presă care a anunțat rezultatele campaniei H-Alert.


Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru Hepatita B sau C


Mai multe de jumătate dintre români nu s-au testat, până în prezent, pentru hepatitele B și C, un procent la fel de îngrijorător fiind înregistrat și pentru numărul de persoane care au trecut printr-un screening de HIV – doar 17,7% din români. Acestea sunt o parte dintre concluziile studiului Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatita B și C, derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și dat publicității astăzi.

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice“, a concluzionat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Sursa: doctorulzilei.ro 
loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts