19 martie 2017

Creţuşca sau aspirina vegetală a casei- Tratează MIGRENELE, REUMATISMUL, GASTRITA şi ULCERUL

Plantă întâlnită frecvent pe marginea apelor și a drumurilor, crețușca este numită și aspirina vegetală a casei, fiind folosită cu succes ca remediu naturist în tratarea multor boli.


Crețușca (Filipendula Ulmaria) este recunoscută pentru proprietățile sale medicinale, fiind o sursă de acid salicilic, principalul component al aspirinei. Numele vechi al plantei a fost spirea (ulmaria) din care a derivat numele medicamentului.

Crețușca este o plantă cu flori galben pal, mici și parfumate, are tulpina brun roșcată, de până la 1,5 metri înălțime, și frunze mari, verzi. Înflorește începând cu luna iunie și până în august.

A fost considerată o plantă sacră în ritualurile celtice antice, ceea ce, inevitabil, a dat naștere unor mituri despre proprietățile sale. În trecut, se credea că planta induce un somn din care nu se mai putea trezi nimeni. Pe de altă parte, miresele le preferau în buchetele de flori, crezându-se ca aduc prosperitate, noroc și liniște sufletească.

În remediile naturiste se folosește întreaga plantă, fiind bogată în uleiuri volatile, salicilat de metil, tanin, mucilagii, flavonoide și glicozide fenolice.


Tratează migrenele și reumatismul


Ca și în cazul aspirinei, crețușca este folosită cu precădere pentru a calma durerea. Este recomandată în tratarea migrenelor, a răcelilor și a durerilor cauzate de reumatism.

Planta este utilizată și ca diuretic antiseptic, pentru diaree, mai ales la copii. Datorită conținutului de mucilagii, crețușca este ideală și pentru tratarea problemelor mucoasei stomacului: precum gastrita și ulcerul. De asemenea, crețușca reduce aciditatea din stomac și este recomandată pentru cei cu boli reumatice deoarece elimină acidul uric în exces.

Fiecare problemă cu remediul ei


- Pentru tratarea migrenelor și a răcelilor, ai nevoie de 1 litru de apă fierbinte, dar nu fiartă, și de 2  linguri de flori uscate. Acoperi și le lași la infuzat 10 minute. Trebuie să bei 3-4 căni de ceai cald pe    zi, între mese.

- În cazul disconfortului digestiv, se recomandă același ceai, dar băut rece.

- Ca tratament antidepresiv, fierbe la foc mic 2 linguri de flori de crețușcă în 500 ml de apă. Ceaiul se  bea fierbinte.

- Pentru a scăpa de transpirația excesivă, ai nevoie de o infuzie concentrată de ceai. Pui 2 linguri de  flori proaspete la o cană de apă fiartă. Acoperi 20 de minute și apoi bei întreaga cantitate.

- Pentru tratarea febrei la adulți, folosește întreaga plantă – florile, frunzele și rădăcina – le toci  mărunt și pui două linguri la o cană de apă fierbinte. Lași la infuzat 20 de minute și bei câte 1 cană  pe zi.

- În cazul afecțiunilor reumatice și al nevralgiilor, înmoi comprese în infuzie de crețușcă și aplici  direct pe articulațiile afectate.

Bine de știut!


Datorită conținutului de acid salicilic, crețușca nu este recomandată celor cu sensibilitate la aspirină (salicilați). Planta nu ar trebui să fie utilizată în tratarea febrei copiilor, din cauza riscului de apariție a sindromului Reye (caracterizat de encefalopatie și insuficiență hepatică). De asemenea, este contraindicată și celor cu sângerări interne.


Sursa: romaniatv.net

loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts