25 februarie 2017

Nitraţi si nitriţi adaugaţi în preparatele din carne şi efectele devastatoare asupra organismului


Nitrati si nitriti - auzim repetat ca sunt folositi de agricultura conventionala. Si ca trec din sol in legume si fructe. Aceste substante sunt adaugate voluntar si in preparatele din carne.
In mezeluri, mai exact, in chip de conservanti si coloranti. Industria alimentara are argumente.

Nitritii omoara bacteria care produce toxina botulinica. Vorbim despre o otrava care poate duce la paralizie si chiar deces. Asadar, am fi tentati sa le dam dreptate celor care se folosesc de aceasta practica. Numai ca aici povestea incepe sa se complice. Oamenii interactioneaza in mod nefericit cu aceste substante de conservare.

Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultatea de Chimie aplicata si Stiinta Materialelor: "Nu se poate un produs din carne fara sa contina nitrit de sodiu. Omoara posibilele bacterii pe care s-ar putea dezvolta in mezeluri. Din punctul de vedere al sigurantei alimentare e absolut obligatoriu."

Pe toate mezelurile de la raft citim: "conservant: nitrit de sodiu". Substanta omoara inclusiv bacteriile care provoaca botulism, o boala posibil fatala. Sunt toate sansele ca acestea sa se dezvolte intr-un produs din carne.

Acelasi conservant da culoare frumoasa mezelurilor. Si impiedica grasimea sa rancezeasca.

Nitritul de sodiu in cantitati mari trece in sange. Cu cat consumatorul produsului este mai tanar, cu atat situatia devine mai riscanta. Nitritul nu le mai permite celulelor rosii sa se oxigeneze.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "Consecintele sunt dezastruoase. Semnul clinic este aparitia unei culori intense a tegumentelor."

In cazul copiilor mici, pielea poate capata o tenta albastruie. Situatia grava necesita spitalizare si antidot.

Ideal este evitati sa le dati mezeluri copiilor, chiar daca scapati rapid de grja unei mese.

Industria alimentara incearca sa limiteze uzul acestor substante toxice folosind vitamina C. Acid ascorbic este forma sub care o veti regasi pe etichete.

Pe de alta parte, sa limitati cu adevarat riscurile asociate inseamna sa limitati, de fapt, consumul.

loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts