16 ianuarie 2017

„Ne așteptăm din clipă în clipă să se declare epidemie de gripă!” Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul „Matei Balș”

Situație alarmantă în România și mai ales în Capitală. Sunt zeci de mii de cazuri de gripă și viroze, ba chiar este oficial că în București există un focar, dar Ministerul Sănătății nu a luat, deocamdată, nicio măsură și nici n-a declarat epidemia. Potrivit ultimei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, realizată pe intervalul 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017, „activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București) și cu cazuri sporadice în unele județe.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.572, cu 15,2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (56.024) și cu 1,7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna anterioara (63.466)”. Dintre numărul total, 152 de cazuri (cele mai multe – 67 – în București) au fost de gripă de Tip A și patru de tip B.


Un copil și două femei, uciși de gripă


În intervalul menționat, două persoane au decedat, ambele având și alte afecțiuni, care le-au fost agravate de virus gripal tip A, subtip H3N2. Este vorba de o femeie de 37 de ani din Galați și o bătrână de 80 de ani din Dâmbovița. Săptămâna aceasta însă, un copil a murit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, având confirmată infecția.


100 de cazuri pe tură!


„Da, am avut un copil decedat la care era confirmată infecția cu virusul gripal tip A, subtip H3N2. Să știți că noi ne așteptăm din clipă în clipă să se declare epidemie de gripă”, a explicat doctorul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș”.

Medicul spune că situația s-a agravat de la sfârșitul anului trecut, când numărul cazurilor de pacienți care ajung la spital a crescut aproape exponențial. „Am fost de gardă de Sărbători, pe 24 și 31 decembrie și, dacă în anii trecuți acestea erau zile ușurele, de data asta am avut circa 100 de cazuri de gripă pe tură. Vorbesc de gripă, nu de viroze banale. Au venit non-stop!”, a explicat, pentru EVZ, dr. Apostolescu.

Mai mult pe Evenimentul Zilei (EVZ.ro)

loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts