29 ianuarie 2017

Medicul îți ascunde asta! Informații esențiale despre colesterol și ce trebuie să mănânci ca să îl scazi

Colesterolul (C27H46O) este un alcool, având la bază sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. Termenul provine din grecescul chole (bilă) și stereos (solis) plus sufixul „ol”, fiind identificat în calculii colesterolici în anul 1784. De regulă, el nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în oragnismul animal. Colesterolul are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare ș.a., periclitante pentru viață.

E substanta responsabila in formarea membranei celulelor si anumitor hormoni. Colesterolul este cunoscut sub doua forme LDL (colesterolul rau) si HDL (colesterolul bun ). Aceste lipoproteine sunt un amestec de grasimi si proteine produse ale corpului nostru , care sunt responsabile in a transporta alte grasimi care nu sunt dizolvate in sange in celulele .Nivel ridicat de colesterol este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Oamenii pot moșteni, de asemenea un nivel ridicat de colesterol – o afectiune numita hipercolesterolemie familiala, care necesită de obicei medicație.Termenul tradițional de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:


LDL (low density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol “rău”
HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare
Este important de mentionat ca LDL si HDL nu reprezinta colesterolul in sine ci Proteina care transporta colesterolul. De asemenea, 80% din celule sunt produse din colesterol
Încă un lucru important, celor cu arsuri grave le este dat sa mănânce pana la 20 de oua fierte tari. Numai colesterolul poate genera și reconstrui într-un timp foarte scurt celule foarte sănătoase.

Colesterol-ul este necesar pentru menținerea integrității celulare; de asemenea are rol în reglarea vâscozității fluidelor celulare (sînge). Datorită grupării hidroxil, interacționează cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu moleculă mare și lanțul hidrocarburic sunt introduse în membrană.

sinteza bilei (acizi biliari)
metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
precursor al reacțiilor de sinteză a
hormonilor steroidici (cortisol și aldosteronă în glandele suprarenale)
hormonilor sexuali progesteron, estrogen și testosteron.
intervine la nivelul sinapselor nervilor;
intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.

Iata cele mai bune alimente care ajuta la reglarea colesterolului: Marul / Usturoiul / Fasolea / Cerealele / Telina

MARUL


Acest fruct poate ajuta la scaderea colesterolului chiar pana la 40%, in cazul in care este consumat in mod regulat. Sucul de mere este foarte practic si este un tratament natural pentru toti cei care au valori crescute ale colesterolului. Consumul de mere este benefic pentru intregul organism.


USTUROIUL


Usturoiul reprezinta un puternic aliat pentru sanatatea organismului. Pe langa faptul ca este un antibiotic natural, usturoiul este un mare luptator impotriva colesterolului si poate ajuta la scaderea acestuia cu pana la 11%. In cazul in care nu puteti consuma usturoi proaspat se poate apela la suplimente de usturoi.


FASOLEA


In urma unor cercetari recente, s-a constatat ca fasolea poate ajuta la scaderea colesterolului cu 5- 15%, daca se foloseste regulat timp de o luna( 1,5 cesti de legume fierte, 4 zile pe saptamana).


CEREALE


Cerealele sunt bogate in fibre. Fibrele sunt excelente în reducerea cantităților de LDL sau colesterolul rau. 


TELINA


Telina reduce nivelul colesterolului LDL si confera elasticitate arterelor, prevenind astfel ateroscleroza, atacuri de inima si alte boli cardiovasculare. Telina reduce nivelul colesterolului cu pana la 7 puncte , cu mai puțin de 2 tulpini pe zi. De asemenea ajuta la cresterea secretiei de acid biliar, care ajuta la eliminarea colesterolului din organism.
Manancati cat mai multe vegetale ( legume / salate ) si fructe ( in special fructe putin dulci, intens colorate ) !
Mariti cantitatea de fibre solubile pe care le veti gasi cerealele nedecorticate, grau incoltit, legume, fructe.


loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts