18 decembrie 2016

Motivul pentru care ar trebui să eviți legumele și fructele cu cifra 8 pe etichetă!

Dupa ce criteriu alegi de obicei legumele si fructele atunci cand iesi la cumparaturi? In pimul rand verifici sa fie proaspete si bine coapte, nu? Problema e ca majoritatea dintre noi se opresc aici. Prea putini acorda atentie si etichetelor de pe produse. Etichetele contin codul de produs, care ne ofera o serie de informatii utile precum originea produsului.


De asemenea, aceste cifre ne pot furniza informatii pretioase despre tipul de pesticide utilizate la cresterea produsului sau chiar despre materialul genetic al acestuia.


Ce reprezinta numerele de identificare a caror prima cifra este 8?


Codurile de cinci cifre care incep cu 8 indica faptul ca produsul este modificat genetic. Iata cum poti verifica: Daca de exemplu inaintea codului 4011 al bananelor apare si cifra 8, fructele sunt modificate genetic. Ce inseamna asta? Pornind de la un singur fruct modificat in laborator, se obtine o intreaga recolta de banane. De cele mai multe ori, fructele si legumele sunt modificate genetic pentru a capata rezistenta la insectele daunatoare sau pentru a creste mai mari si mai dulci.


Cat de nocive sunt organismele modificate genetic?


Iata un subiect delicat si foarte disputat astazi. E constructiva sau nu folosirea acestei tehnologii? Din pacate, insa, nu exista raspunsuri clare, avand in vedere ca modificarea genetica a produselor agricole a fost implementata pe scara larga relativ recent, si nu exista suficiente informatii cu privire la efectele pe termen lung.


Au existat cazuri in care, la testele de laborator, unele culturi de cartofi si porumb modificate genetic s-au dovedit toxice pentru fetusii de sobolan, dar din fericire aceste produse nu au ajuns niciodata pe piata.


Inainte de punerea pe piata, fiecare produs in parte este supus unei testari riguroase si, potrivit cercetatorilor, toate aceste produse ar fi, in general, sigure pentru consum.


Cu toate acestea, mai nou se pune problema alergiilor. Procesul de modificare genetica se pare ca ar avea ca rezultat crearea de noi alergeni. Se speculeaza ca acesti alergeni ar putea declansa la oameni probleme de intoleranta si diferite alte afectiuni. Alimentele supuse cel mai frecvent modificarii genetice sunt porumbul, dovleceii galbeni si verzi, sfecla, soia, si papaya.


Ce indica celelalte cifre initiale?


Majoritatea codurilor numerice care incep cu cifra 3 sau 4 indica faptul ca produsul respectiv este non-GMO.


In general, insa, aceste produse nu sunt scutite de tratamentele cu pesticide, astfel ca trebuie spalate bine inainte de a fi consumate. Daca produsul are un cod numeric din cinci cifre si incepe cu cifra 9, atunci poti sta linistit ca este de provenienta organica si nu a fost crescut folosind pesticide, antibiotice sau hormoni de crestere. S-ar putea sa coste mai mult, dar de cele mai multe ori diferenta de pret se reflecta din plin in calitatea produsului.


Pana in prezent nu s-au inregistrat cazuri de imbolnavire datorate consumului de alimente modificate genetic, dar este cumva justificat sa fie circumspect in privinta efectelor pe termen lung ale acestor alimente. Asadar, ori de cate ori este posibil, alege variantele organice.


loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts