11 octombrie 2016

Mitul ”stomacului gol”, demontat de medicul nutriționist Mihaela Bilic

Dacă vi s-a întâmplat să tresăriți speriați în mijlocul zilei că nu ați mai pus de mult ceva în gură și aveți stomacul gol, puteți sta liniștiți. Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează mitul ”stomacului gol” și ne spune care este intervalul ideal între două mese, pentru a fi siguri că nu ne îngrășam.


În principiu, cu toții cunoaștem teoria celor cinci mese pe zi, garanția unei alimentații echilibrate și sănătoase. În practică însă, puțini dintre noi reușim să ne ținem de un orar fix și mâncăm când apucăm, de multe ori cu grija de a nu lăsa stomacul gol prea mult timp.

”Cunoașteți cu siguranta expresia «trebuie să bag ceva în stomac, să nu fie gol». Ei bine, paradoxul este că el nu poate fi gol dacă nu bagi nimic în el”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul personal de Facebook.Explicația, a adăugat specialistul, este foarte simplă. ”Stomacul este un organ muscular care, în condiții normale, între mese, are pereții lipiți. Deci stomacul nu există ca incinta/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm. Odată umplut cu alimente (nu contează dacă sunt multe sau puține), el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive și le elimină treptat în intestinul subțire. În momentul în care s-a golit, stomacul și-a îndeplinit rolul, pereții lui se lipesc la loc și intră în stare de repaus până la următoarea masă.”
Dr. Bilic arată că, de fapt, trebuie să ținem stomacul gol, nu plin. În momentul în care ciugulim ceva, punem în funcțiune o întreagă ”mașinărie”, trezind un ”animal adormit”, care va tot cere să fie hrănit.

”Obiectivul unei alimentații sănătoase este să reușim să nu mâncăm nimic între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreție de sucuri gastrice. Și mai trebuie ținut cont de un element: stomacul este un mușchi, deci se antrenează ca orice mușchi. Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca să ne săturăm. Sau invers, disciplinați-vă să mâncați mai puțin și stomacul se va umple mai repede”, a mai spus dr. Bilic.

Sursa: click.ro

loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts