23 octombrie 2016

Dupa 20 de ani de cercetări, intră în sfârșit în producția de masă PLANTA VIITORULUI din Buzau

O echipa de la Statiunea legumicola Buzau a reusit, dupa 20 de ani de cercetari, sa amelioreze si sa puna la punct tehnologia primului soi de topinambur din Romania, considerat de specialistii din intreaga lume drept "planta viitorului".


Noul soi, aflat in faza de brevetare, are o inaltime de peste trei metri, da productii anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar, florile sunt folosite in medicina naturista, iar tulpinile ofera o masa lemnoasa de mai multe sute de metri cubi la hectar.

"Soiul de topinambur romanesc trimis pentru omologare si brevetare provine din exemplare ameliorate culese din doua locatii, zona Calarasi si din mai multe localitati din zona Muntilor Buzaului. Acesta este o resursa naturala ieftina, nemodificata genetic care poate fi cultivata cu succes in toate zonele tarii, fara ingrasaminte chimice de sinteza, erbicide, pesticide sau insecticide, productiile la unitatea de suprafata fiind foarte mari, ajung si la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale si alimentare sunt de necontestat", a declarat cercetatorul Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Potrivit acestuia, ca planta legumicola, topinamburul se cultiva pentru tuberculii sai dulci, gustosi, care pot fi consumati in stare proaspata sau sub diverse preparate culinare.

"Compozitia chimica a tuberculilor evidentiaza clar valoarea alimentara a acestora: continut ridicat in substante uscate, peste 22%, proteine 1,6 %, grasimi 0,2%, celuloza 1,1%, saruri minerale 0,95 %, substante extractive neazotoase sub forma de inulina, zaharoza, levulina si amidon, 18,43%, ceea ce il face un rival de temut al sfeclei de zahar. Totodata, tuberculii de topinambur sunt folositi cu succes in industria spirtului, din 100 kg rezulta 7-10 l alcool si circa 60 kg borhot, dar pot fi folositi si ca nutret in hrana animalelor", a mai declarat Vanatoru.

Cercetatorul a prezentat si alte intrebuintari ale acestei plante.

"Noul soi atinge o inaltime de aproape trei metri, tulpinile pot fi folosite cu succes la realizarea perdelelor de protectie, dar si in domeniul energetic, masa vegetativa aeriana a plantei fiind compusa in special din tije lemnoase folosite pentru producerea peletilor, combustibil pretios pentru centralele termice, productia de biomasa la unitatea de suprafata obtinuta de la topinambur depasind de cateva ori celelalte plante similare de cultura", a concluzionat cercetatorul Costel Vanatoru.

Sursa: ziare.com

loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts