29 septembrie 2016

Şase lucruri care te pot scăpa de cancer, dezvăluite de un medic oncolog din Cluj. Cât de periculoase sunt carnea şi alcoolul

Doi români din zece îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, arată un studiu al Ministerului Sănătăţii, citat la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Medicul clujean, Dan Eniu, a enumerat o serie de obiceiuri care reduc foarte mult riscul apariţiei bolii. Ce prevede Codul European împotrva Cancerului.


„Putem lupta împotriva acestui flagel în ascensiune prin modificarea stilului de viaţă şi prin colaborarea cu specialiştii în domeniu. Secretul stă în informare: un om informat este un om puternic”, a susţinut conferenţiarul universitar doctor, Dan Eniu, medic primar în chirurgie oncologică în cadrul dezbaterii „Problematica afecţiunilor oncologice”, defăşurate zilele trecute la Cluj-Napoca. Medicul de la Institutul Oncologic din Cluj a enumerat pentru „Adevărul” şase obiceiuri care odată adoptate ar scădea extrem de mult riscul apariţiei cancerului.


Cele mai frecvente tipuri de cancer

Cancerul de sân şi cancerul bronho-pulmonar sunt cele mai frecevente cauze de cancer întâlnite la pacienţii români. Studiul Onco Monitor 2014 arată că un oncolog consultă pe lună 40 de paciente cu cancer de sân şi 20 de pacienţi cu cancer pulmonar. Care sunt riscurile la care se supun fumătorii? Dar cei care consumă băuturi alcoolice?

Fumatul este principalul factor de risc la cancerul pulmonar, este un lucru demonstrat ştiinţific. Şi lăsatul de fumat este factor de protecţie, nu contează vârsta şi cât ai fumat, oricând te laşi de fumat este un câştig, scade riscul de cancer pulmonar. O problemă importantă este fumatul pasiv, sunt multe situaţii în care vrem să mâncăm un prânz şi nu putem din cauza fumului. Chiar o expunere sporadică la fumul de ţigară are efecte negative importante. Alcoolul în orice cantitate este periculos, se acceptă un consum moderat, dar e clar că şi ăsta creşte riscul. E recomandat zero alcool. Inclusiv la femei s-a demonstrat că un pahar de vin pe zi ridică riscul de cancer mamar.


Cât de mult contează mişcarea fizică?

Mişcarea fizică este deosebit de importantă în prevenţia cancerului. Sedentarismul e un factor de risc esenţial pentru cancer. Sportul pune sângele în mişcare, iar organismul funcţionează mai bine. Mai ales are un rol preventiv demonstrat ştiinţific în cancerele hormonodependente, cum este cancerul mamar, de endometru, cancerul de prostată. Cei care după serviciu, merg acasă, mănâncă bine, se aşează în fotliu şi beau bere în faţa televizorului îşi cresc foarte mult riscul de a dezvolta unul dintre aceste tipuri de cancer. Dacă, în schimb, mănâncă un pic mai puţin şi iese la alergat sau chiar la o plimbare e câştigat, îşi prelungeşte viaţa. Recomand să se facă mişcare o oră pe zi.

Continuarea pe adevarul.ro


loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts