2 iulie 2016

Cuptorul cu microunde: Beneficiu sau RISC? Care este opinia unui nutriționist

De acest aparat se folosesc milioane de oameni din toate colțurile lumii, economisind o mulțime de timp. În majoritatea bucătăriilor deținem un cuptor cu microunde, însă nu toți cunosc care pot fi efectele utilizarii acestui aparat.


Credeți că alimentele încălzite cu unde electromagnetice sunt dăunătoare pentru organism? Mit sau realitate? Sunt distruse vitaminele și mineralele din produsele trecute prin această lădiță magică? Experți și studii sunt în ambele tabere, aflați realitatea descoperită de cercetători.


“Este ştiut faptul că microundele sunt formă de energie electromagnetică, generată electronic. Atunci când aceste unde penetrează alimentele, ele produc o rotaţie internă a moleculelor de apă din interiorul alimentului procesat. Această rotaţie determină o frecare între molecule, iar rezultatul este creşterea rapidă a temperaturii (motiv pentru care timpul de încălzire a alimentelor la microunde este mai scurt decât la alte surse de energie). Aşadar, cuptorul cu microunde este comod şi rapid, însă care este impactul pe care-l are acesta asupra valorii nutriţionale a alimentelor, în special a legumelor? Ce se întâmplă cu vitaminele şi mineralele din alimentele astfel procesate termic? Dacă punem această întrebare producătorilor, răspunsul poate fi uşor anticipat: alimentele nu-şi pierd valoarea nutritivă”, a afirmat nutriționistul Lygia Alexandrescu, citată de medipedia.ro

Ea a explicat că există însă şi studii clinice, puţine la număr, care se referă la calitatea alimentelor după procesarea la microunde, toate referindu-se la nocivitatea încălzirii la microunde.

Astfel, unul dintre studii explică mecanismul descompunerii şi degradării vitaminelor B12, C şi E din alimentele încălzite în acest tip de cuptor, cercetări efectuate de specialiştii ruşi punând în evidenţă efectele neurologice pe care le au alimentele alterate cu radiaţie magnetică (microunde).

Totodată, un alt studiu arată că prin încălzirea în cuptorul cu microunde a laptelui matern anticorpii şi enzimele se distrug.

“Un studiu efectuat la o clinică din Elveţia a analizat comparativ analizele de sânge ale unor pacienţi care au consumat regulat alimente procesate în cuptorul cu microunde, precum şi pe cele ale unor persoane care au consumat alimente încălzite convenţional. Acest studiu a arătat că: nivelul hemoglobinei (totale şi eritrocitare) a scăzut semnificativ după ingerarea alimentelor încălzite la microunde, leucocitele (globulele albe) au crescut ca număr după digerarea alimentelor prelucrate cu microunde, microundele au afectat structura proteinelor serice, fracţiunea de colesterol (rău) LDL a crescut în raport cu fracţiunea HDL”, a arătat nutriţionistul.

De asemenea, adaugă Lygia Alexandrescu, alte studii au arătat o incidenţă statistică crescută la cancerele de stomac şi colon şi în plus la o degenerare totală a componentelor celulare, datorită alterării substanţelor chimice din compoziţia alimentelor procesate la microunde. AGERPRES/(AS – autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)
loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts