26 iulie 2016

CONDIMENTUL care ne salvează viaţa – îl consumăm frecvent şi ne fereşte de INFARCT

Îmbogăţeşte orice reţetă cu aroma sa unică, inconfundabilă, şi are efecte benefice pentru sănătatea umană. În prezent, avem o serie de condimente simple care pot transforma orice mâncare într-o simfonie a gusturilor.


Aliment şi medicament


Cu toate acestea, condimentele nu sunt folosite doar pentru a da gust şi savoare mâncărurilor, ci şi pentru proprietăţile lor medicinale informează topremediinaturiste.ro

Unul dintre cele mai la îndemână condimente şi totodată, medicamente naturale, preţuit de mai toate popoarele europene, este busuiocul (Ocimum basilicum) – o sursă excelentă de vitamina A, magneziu, potasiu, fier şi calciu.

Proaspăt sau uscat, se pune în sosurile de tomate şi în sosurile albe, cu care se consumă pastele, pizza şi unele salate, însă poate fi folosit ca şi aromatizant în salatele de fructe, în compoturi şi chiar în dulceţuri.

Adăugat în stare proaspătă, la sfârşitul gătitului, sau sub formă de pulbere, acest condiment are beneficii majore pentru sănătate, prevenind printre cele mai grave boli. Iată doar câteva dintre cele mai importante beneficii şi motive pentru care busuiocul nu ar trebui să ne lipsească din alimentaţia zilnică:


Ateroscleroză


Ateroscleroza, o combinaţie de modificări ale arterelor inimii, poate fi prevenită prin consumul periodic al busuiocul. Substanţele antioxidante pe care le conţine au efecte benefice asupra aparatului cardiovascular.

Adăugat în sosurile pentru paste, pentru salate sau a multor tipuri de pizza, busuiocul previne formarea plăcilor de aterom pe artere şi menţine elasticitatea vaselor sanguine.


Infarct


Administrarea zilnică de busuioc, atât ca plantă medicinală, sau ca şi condiment introdus în mâncare, previne infarctul.

Condimentul protejează arterele coronare de depunerile de colesterol şi ajută la ţinerea sub control a tensiunii arteriale. Studiile de medicină experimentală arată că busuiocul are o acţiune foarte complexă la nivelul sistemului nervos central, protejând întregul sistem cardiovascular de efectele extrem de periculoase ale stresului.


Astm bronşic


Consumul zilnic de busuioc, ca aliment, în sosuri, supe sau salate, protejează aparatul respirator de apariţia reacţiilor alergice, împiedicând recidiva infecţiilor bronho-pulmonare.

În acelaşi timp, busuiocul protejează căile respiratorii de procesele inflamatorii ce favorizează apariţia astmului.Toxiinfecții alimentare


Îndeosebi în timpul sezonului cald, bacteriile luate din alimente produc toxiinfecții alimentare ce implică simptome precum vomă, febră, diaree puternică.

Condimentarea cu busuioc a mâncărurilor ne fereşte de infecţiile tubului digestiv, deoarece substanţele volatile din această mirodenie păstrează alimentele nealterate mai mult timp.


Mutaţii ale celulelor, procese de malignizare


Pe timpul verii, când suntem mai vulnerabili la radiaţiile solare, însă şi atunci când suntem expuşi la radiaţii din alte surse, administrarea zilnică a busuiocului este foarte utilă.

Consumat zilnic, condimentul previne mutaţiile celulelor, procesul de malignizare. Orientina şi vicenina (flavonoide hidrosolubile), două principii active din busuioc, protejează celulele organismului de acţiunea mutagenă a radiaţiilor ultraviolete, a radiaţiilor beta şi gamma.


Stres psihic intens


Principiile active din busuioc ajută la o mai bună oxigenare celulară, ceea ce permite organismului şi mai ales sistemului nervos central să se adapteze la condiţiile de stres.

Consumat zilnic, busuiocul induce o stare de optimism şi de încredere, prevenind sau tratând stresul psihic intens şi tulburările neurovegetative.


Băutură energizantă, cu busuioc


O băutură energizantă, frecvent consumată în Nordul Africii şi în Orientul Mijlociu, este următoarea:

Într-o sticlă se pune 1 litru de apă, 4 linguri de miere şi 1-2 rămurele uscate de busuioc. Se lasă totul la macerat timp de 12 ore, după care preparatul obţinut se filtrează şi se bea în mai multe reprize.

loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts