4 octombrie 2016

Medicamentul tradițional al românilor. Ce boli vindecă SLĂNINA. Nu te așteptai să afli tocmai ASTA!

Cercetările din ultimii ani au dovedit că slănina are de fapt efecte pozitive asupra organismului. Aceste calități se datorează acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătățește funcțiile de protecție ale organismului și este necesar pentru producerea compușilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune și reacțiile inflamatorii.


Cantităţi mici de grăsime sunt de folos pentru inimă şi vasele de sânge, reglementează contracţiile mus­culare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului car­diac, şi sprijină tonusul vascular.

Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mă­nâncă puţină slănină, datorită faptului că ea conţine sele­niu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial.

Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pan­­samentului gastric, care previne absorbţia rapidă de al­cool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.

Dureri de dinţi. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.

sursa: realitatea.net



Grasimile saturate se gasesc in unt, lapte, carne, peste gras, ou(surse animale), dar si in nuca de cocos/uleiul de nuca de cocos(sursa vegetala). Rolurile lor sunt foarte importante in chimia corpului :

au gust bun si dau senzatia de satietate, reducand per ansamblu numarul caloriilor totale consumate ;

ele alcatuiesc cel putin 50% din membrana celulara, asigurand celulelor integritate structurala si functionare optima;

sunt necesare pentru sanatatea sistemului osos. Pentru a asigura o buna includere a calciului in os 50
% din grasimile din dieta ar trebui sa fie saturate (1);

scad Lp(a), o substanta ce arata predispozitia si progresia spre boala coronariana;

protejeaza ficatul de diferite toxine(alcool, unele medicamente etc) (2) ;

sunt necesari pentru utilizarea adecvata a acizilor grasi esentiali! Acizii omega-3 sunt mult mai bine retinuti/procesati in tesuturi daca dieta este bogata in grasimi saturate.(3) ;

imbunatatesc functionarea sistemului imun (4);

acidul stearic (18 atomi de carbon) si palmitic (16 atomi de carbon) sunt ‘hrana’ preferata a inimii. De fapt inima are in jurul ei o rezerva importanta de grasimi saturate.(5);

acizii grasi saturati cu lant scurt si mediu(MCT= trigliceride cu lant mediu) au importante proprietati antimicrobiene, protejand tractul digestiv de actiunea unor microorganisme daunatoare ;

dovezile stiintifice existente pana in prezent nu au reusit sa arate ca grasimile saturate sunt responsabile de boala de inima. De fapt placutele de aterom de pe vase contin doar 26% grasimi saturate , restul e grasime nesaturata, din care mai mult de 50% e polinesaturata (6) , * .


Colesterolul si beneficiile lui

Colesterolul este o molecula denumita si 3β-hidroxi-5-colesten.
organismul uman are 140g de colesterol din care doar 8 grame e prezent in plasma sub forma de LDL(lipoproteine cu densiatate mica), iar 1-2 grame din acest colesterol sunt reinnoite zilnic ( s-a studiat ‘balanta colesterolului’ bazat pe eliminarea steroizilor prin fecale ) , 1 gram provenind din sitenza endogena, colesterolul ingerat din alimente nedepasind 0,6 grame ( surse : creier 3 g/100g , galbenus 1,7 g/100g , rinichi 0,35g/100g , ficat 0,25 g/100g , unt 0,3 /100g , untura de porc 0,1g/100g ) ;

este principalul constituent al membranelor celulare si al lipoproteinelor plasmatice, contribuie la reglarea fluiditatii membranelor (are caracter amfipatic) ;

creierul uman, indeosebi substanta alba, este foarte bogat in colesterol liber . Continutul in colesterol al creierului si nervilor creste in perioada de mielinizare si ramane constant tot restul vietii.

ficatul, glandele corticosuprarenale si gonadele(testicul/ovar) contin si ele o mare cantitate de colesterol;

Lipoproteinele plasmatice contin si ele colesterol, in proportii variabile, acesta reprezentand o forma de transport intre diverse compartimente ( intestin-ficat-tesuturi ).

Colesterolul este precursorul hormonilor sexuali/corticosuprarenalieni, al acizilor biliari si al vitaminei D3.

Colesterolul si grasimile saturate asigura rigiditate/stabilitate/fluiditate membranelor celulare. Excesul de grasimi polinesaurate din dieta ( mai ales grasimi trans ) inlocuiasc grasimile saturate din perete, acesta pierzandu-si rigiditatea, atat de mult incat se poate ‘fisura’ pe alocuri. Aici intervine colesterolul ce acopera ‘microfisurile’ din membranele celulare/ peretii vasculari etc. Acesta este motivul scaderii temporare a colesterolului cand se inlocuiesc grasimile saturate din dieta cu grasimi polinesaturate.(7)

Colesterolul este:

precursorul corticoste
roizilor, hormoni ce protejeaza organismul de stress-uri puternice ;

precursorul steroizilor /androgenilor cu implicatii in functiile, caracteristicile si comportamentele sexuale masculine si feminine ;

precursorul vitaminei D, o vitamina necesara pentru sanatatea oaselor, sistemului nervos, cresterii corecte, metabolismului mineral, tonusului muscular, producerii insulinei, reproducerii si functionarii optime a sistemului imun, protectiei importiva anumitor cancere ;

precursorul acizilor biliari/sarurilor biliare, elemente vitale in digestia si absorbtia grasimilor si vitaminelor liposolubile (A,D,E,K);

un antioxidant ce protejeaza de radicalii liberi ce duc la boala de inima si cancer ;

necesar in functionarea receptorilor serotoninei ( 8) , iar nivele scazute de colesterol plasmatice sunt asociate frecvent cu depresie, agresivitate, violenta , tentative de suicid ;

necesar in mentinerea sanatatii peretelui intestinal ;(9) Dietele vegetariene foarte sarace in colesterol pot conduce la permeabilitate intestinala( leaky gut syndrome) si alte disfunctii intestinale ;

prezent din abundenta in laptele de mama si asigura dezvoltarea optima a sistemului nervos la bebelus.

Colesterolul nu este cauza bolii de inima. El este un puternic antioxidant. El asigura repararea peretelui arterial lezat (placutele de aterom contin foarte putin colesterol). Cu toate acestea, ca orice grasime, si colesterolul poate fi OXIDAT prin expunere la caldura si oxigen. Acest colesterol oxidat, (gasit din abundenta in laptele praf sau carnurile procesate la temperaturi inalte) poate produce leziuni celulare la nivelul peretelui arterial, ducand la formarea patologica a placutelor de aterom. (10)

Colesterolul este necesar pentru corp si creste mai ales atunci cand acesta este expus la factori cauzatori de leziuni celulare (grasime trans, radicali liberi etc). ‘Criminalul’ nu este colesterolul, el este ‘politia care incearca sa protejeze un corp malnutrit (atentie, obezitatea e malnutritie) care are tendinta de a degenera in boli de inima/cancer. A incrimina colesterolul pentru boala de inima este ca si cum am invinovati de problemele in trafic numarul mare de politisti intr-o zona unde crimele sunt frecvente.
loading...
Site-ul www.sanatoszidezi.ro conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Urmăriți-ne prin Email

Articole recente

recentposts

Articole aleatorii

randomposts